Stiluri populare de design interior pentru locuinta ta

De cele mai multe ori, avem prea multe idei si preferinte, incat ne este greu sa luam o decizie cu privire la amenajarea casei, mai ales ca o sa persiste o buna perioada de timp. Tocmai de aceea, suntem aici ca sa iti intindem o mana de ajutor si sa te initiam in fiecare stil care, cu siguranta, va intoarce priviri indiferent de cel ales. Tie nu iti ramane decat sa cauti printre randuri elementele care te intereseaza si pe care ai vrea sa le regasesti in locuinta ta.

Iata paisprezece dintre dintre cele mai populare stiluri:

Modern

Daca iubesti simplitatea si tot ce inseamna minimalist, acest stil este pentru tine. Accentul se pune, asadar, pe claritate si absenta decorului sau a detaliilor. Mobilierul ofera linii fine, precise, inspirate de arhitectura din anii 1930. Paletele de culori sunt de obicei formate din nuante neutre, cum ar fi alb, crem si bej. Cu toate acestea, spre deosebire de interioarele minimaliste, in aceste case predomina culorile aprinse, cum ar fi portocaliu, roz si turcoaz, pe articole cum ar fi vesela, perdele si covoare. Toate electronicele din interioarele moderne sunt simplificate, astfel incat camerele de zi au DVD playere incorporate, iar bucatariile au televizoare mici cu ecran plat. Plasticul si furnirul sunt frecvent utilizate in mobilierul in stil modern.

Industrial

Interioarele industriale emana o atmosfera cool si moderna. Stilul imbina articole noi si reutilizate pentru o combinatie unica de modern si vintage. Designul industrial se caracterizeaza prin spatii deschise și curate – fiecare camera de la bucatarie pana la subsol contine tavane inalte si spatioase asemanatoare mansardelor. Paletele de culori sunt reci si discrete – un amestec de gri, negru si alb completat de note de albastru sau verde. Metalul este cel mai des folosit material in designul industrial. Acesta ofera un farmec natural si poate fi folosit pe orice, de la corpuri de iluminat si blaturi pana la scari si robinete. Decorul industrial elegant a devenit stilul de alegere pentru multe spatii urbane care au fost anterior fabrici, scoli sau alte cladiri vechi cu caramizi si tavane din capriori.

Nautic

Cei care vor sa aduca marea la ei acasa si sa simta zilnic atmosfera marina pot alege, fara sa stea pe ganduri, stilul nautic. Interioarele nautice sunt similare cu casele de pe plaja si de pe coasta, insa contin de obicei putin mai multa culoare – si anume rosu si albastru. Pernele, draperiile, covoarele, prosoapele prezinta nuante deschise si inchise de rosu si albastru, iar restul interiorului este acoperit cu o paleta neutra, precum alb si bej. Articolele cu tematica marina sunt folosite pentru a aduce personalitate casei – precum colaci de salvare de epoca, vasle din lemn deteriorat, plute de pescuit, ancore de nave, geamanduri de sticla si lustre suspendate pentru marinari in casele cu inspiratie nautica. Lampile de podea cu trepied pentru paza de coasta sunt recente si au rolul de a consolida acest stil nautic. Mici accente decorative, cum ar fi busolele pentru marinari si sextantele, apar adesea pe birouri sau rafturi. Dungile sunt modelul cel mai frecvent utilizat pe orice, de la tapet si perne pana la covoare si prosoape. Mirosuri precum briza oceanului, sare, lime si nuca de cocos sunt scoase la iveala folosind lumanari, difuzoare si odorizante.

Scandinav

Interioarele scandinave sunt oarecum asemanatoare cu stilurile de design rusesti si rustice. Stilul scandinav poate fi definit prin simplitatea sa si utilizarea de linii clare si materiale in nuante pamantii. Covoarele sunt rar intalnite in casele scandinave – in schimb, podelele din lemn de esenta tare sunt folosite in fiecare camera, cu exceptia baii. Podelele sunt intotdeauna deschise la culoare, la fel ca si restul casei. Peretii sunt de obicei fie albi, fie gri, iar textilele albastre sunt folosite pe canapele, covoare si lenjerie de pat pentru a aduce o pata de culoare in casa. Mobilierul si arhitectura scandinava minimalista au linii precise si simple. Semineele nordice sunt de obicei marele punct focal al unei camere pentru a incalzi interiorul si pentru a oferi un contrast confortabil cu culorile neutre.

Boem sau boho chic 

Casele in stil boem sunt dotate cu o atmosfera relaxata si pun accent pe natura, modele complicate si culori vii, cum ar fi mov, rosu si roz. De fapt, toate aceste elemente sunt frecvent combinate pentru a crea o estetica eclectica si unica. Se caracterizeaza prin amestecul de culori interesante, bibelouri, tesaturi si diverse tipuri de mobilier fara nicio intentie de a se potrivi sau de a adera la un stil anume. S-ar putea sa vezi o canapea contemporana cu tapiterie in dungi, alaturi de o catifea otomana de epoca si un scaun de culoare deschisa. Amestecul de diferite tipuri de mobilier face interioarele boeme atat de versatile. Corpurile de iluminat sunt la fel de unice ca mobilierul. Lustrele cu detalii complicate, candelabrele cu cristale si lampile de masa cu franjuri sunt accesorii comune pentru casele boeme.

Rustic

Casele rustice sunt inspirate de simplitatea si frumusetea naturii. Mobilierul si tesaturile sunt alcatuite din materiale gasite in aer liber, cum ar fi lemnul deteriorat, piatra, betonul, canepa, lana si bumbacul. Interioarele sunt acoperite de culori neutre pentru a mentine atentia asupra materiilor prime uimitoare folosite pentru a crea podele, pereti de accent, mese si scaune. Peretii sunt pastrati albi sau sunt acoperiti cu caramida in culoare calda, piatra sau lemn recuperat invechit. Ferestrele mari sunt un alt element comun al designului rustic al casei, deoarece umplu spatiul cu lumina naturala si ofera senzatia conectarii cu exteriorul. Scaunul Adirondack este una dintre cele mai populare piese de mobilier care se identifica cu acest stil.

Urban 

Interioarele urbane, sau Soft Industrial, impartasesc o eleganta similara cu casele tip mansarda, cu un pic de fler rustic adaugat. Caramida expusa si piatra confera peretilor personalitate, iar iluminatul industrial cu lustra din otel, cupru si fier forjat lumineaza detaliile de epoca in toata casa. Iluminatul este, de asemenea, un element important, deoarece inlatura nuantele profunde intunecate care imbraca podelele, peretii si mobilierul. Ferestrele din podea pana in tavan, folosite pentru a mentine lucrurile luminoase, sunt o alta caracteristica clasica a acestui stil urban. Mobilierul este alcatuit dintr-un amestec de lemn erodat si lucios pentru a crea un echilibru perfect intre stilul lumii vechi si stilul industrial.

Shabby Chic

Shabby chic prezinta un echilibru de stiluri rustice si mondene. Numele sau este atribuit designerului londonez Rachel Ashwell, care s-a inspirat din „comorile” pe care le-a descoperit la pietele de vechituri. Mobilierul din acest stil pare uzat si invechit cu straturi pictate. Tesaturile de pe canapele, asternuturile si draperiile sunt de obicei realizate din bumbac si au culori albe sau pastelate pentru a mentine camera confortabila si delicata. Materialele utilizate in mod obisnuit includ lemnul deteriorat, fierul forjat si rachita. Mesele de bucatarie sunt construite din cherestea in nuanta calda si prezinta un covor texturat dedesubt. Mesele sunt amenajate cu cesti de ceai de epoca si servetele de in, iar candelabrele de epoca lumineaza camera. In general, o atmosfera aerisita, de plaja, poate fi gasita in interioarele shabby chic. Aspectul de uzura este similar cu decorul in stilul francez de tara si cabana.

Retro 

Stilul de design retro contine elemente nostalgice din stilurile vintage, eclectic si boem. Poate ca cea mai definitorie calitate a sa este utilizarea modelelor si a culorilor indraznete care celebreaza lejeritatea Statelor Unite de dupa razboi. Nuantele sunt de obicei luminoase si vibrante si pot include un amestec de portocaliu, rosu, galben etc. De obicei, doar una sau doua dintre aceste culori sunt folosite in toata casa pentru a evita un aspect haotic, aglomerat. Modelele sunt intotdeauna mari si sunt folosite pe orice, de la pereti si covoare pana la scaune si canapele. Mobilierul are linii circulare si curbate si este construit din lemn sau piele. Bibelourile gasite in magazinele de antichitati si pietele de vechituri sunt aranjate pe rafturi deschise pentru a adauga un fler vintage si personalitate casei. Anii 1950 si 1960 sunt epocile cel mai des asociate cu acest stil. Designerii de interior precum Dorothy Draper si David Hicks au folosit modele psihedelice cu culori puternic contrastante pentru a crea interioare memorabile in SUA si Europa. Scaunele colorate tapitate din polipropilena sunt, de asemenea, vazute frecvent in mediile retro, cu piese nostalgice inspirate de restaurante sau masini de epoca.

Contemporan

Stilul contemporan este adesea inlocuit cu designul modern – cu toate acestea, exista cateva diferente. Spre deosebire de omologul sau modern, stilul contemporan imprumuta din diverse perioade de timp, creand un mediu eclectic. De exemplu, mobilierul elegant si simplu si arta pot fi combinate cu mulaje detaliate in jurul peretilor si ferestrelor. Stilul contemporan preia din designul minimal al casei, deoarece amenajarile sunt deschise si aerisite, fara dezordine la vedere. Mobilierul are unghiuri ascutite de 90 de grade si este tapitat cu tesaturi simple, cum ar fi lana, bumbacul si in, care nu au ornamente sau modele. In schimb, canapelele, scaunele sunt acoperite de culori neutre precum negru, alb si cafeniu. Nu se gasesc franjuri, ornamente sau ciucuri pe mobilierul contemporan, deoarece toate picioarele sunt expuse. Corpurile de iluminat sunt alcatuite din materiale elegante precum sticla, ceramica, nichel lustruit sau otel inoxidabil.

Vintage

Vintage se refera la stilul din anii 1940 si 50 si vine cu o ambianta nostalgica si confortabila. Descoperirile eclectice ale pietei de vechituri pot fi expuse pe rafturi deschise, in boluri decorative sau pe biblioteci pentru a crea interes vizual si caracter casei. Alte accesorii care dau viata unui stil vintage includ oglinzi vechi aurite, muluri, cornise, lampi de alama si sticla mata, pereti sablonati si placi decorative. Baile au, de obicei, o cada din fonta sau portelan pentru a oferi senzatia de vechi. In bucatarie, diverse vase de gatit si accesorii, cum ar fi prajitoarele de paine de epoca, aparatele de cafea si mixerele sunt lasate afara pe blaturi pentru un plus de aer antic. In camera de zi, canapelele si scaunele sunt tapitate cu modele pastorale sau florale detaliate. Perdelele delicate din dantela in alb sau tonuri neutre ofera un accent delicat care intareste atmosfera antica.

Traditional

O casa traditionala va fi umpluta cu mobilier din diferite stiluri de epoca, cum ar fi Tudor, Regence, Louis XV si Georgian. Cu toate acestea, spre deosebire de interioarele eclectice, casele in stil traditional au o coeziune vizuala mult mai distincta in paleta de culori si materiale. Mesele, scaunele si canapelele sunt de obicei realizate din lemn de culoare inchisa si sunt decorate cu sculpturi si curburi. Ferestrele sunt proiectate in mod similar, cu margini festonate, accente de franjuri si draperii luxoase adunate impreuna cu snururi cu ciucuri. Tesaturile prezinta o varietate de modele diferite, inclusiv damasc, florale, dungi si carouri. Culorile sunt estompate pentru a crea o ambianta calma in toata casa. Camerele sunt iluminate cu candelabre de cristal stralucitoare si sfesnice argintii care ofera o stralucire calda si palpaitoare. Florile proaspete sau de matase in vaze detaliate si picturile in ulei cu natura moarta sunt adesea folosite ca accesorii decorative.

Mediteranean

La fel ca interioarele grecesti, designul mediteranean este influentat de locatie. Influente ale Spaniei, Greciei si Italiei pot fi gasite in casele mediteraneene, iar aceste locatii sunt aduse la viata prin culori vii, indraznete, influentate de mare si de cer, cum ar fi turcoazul, smaraldul si galbenul. Placile decorative de mozaic sunt adesea folosite pe elemente interioare cum ar fi podele, blaturi, oglinzi si blacksplashuri, pentru a aduce un aspect rustic fermecator casei. Mobilierul mediteranean este construit scurt si jos pana la pamant. Picioarele mobilierului sunt intoarse si decorate cu detalii. Acoperisurile din tigla rosie, asemanatoare cu arhitectura toscana, impodobesc multe case mediteraneene. Balustradele si balcoanele din fier forjat sunt, de asemenea, caracteristici populare.

Minimalist

Casele minimaliste sunt private de orice dezordine, afisand doar articole precum canapele, mese si corpuri de iluminat, care sunt esentiale pentru o viata functionala. Interioarele minimaliste se concentreaza pe simplitate si frumusete fara efort. Personalitatea apare nu prin detalii, ci prin materiale naturale si obiecte esentiale. Camerele sunt monocromatice, avand de obicei culori neutre discrete. Peretii sunt mentinuti simpli doar cu una sau doua piese decorative, cum ar fi un tablou sau o oglinda. Toate suprafetele, de la bucatarie pana la baie, trebuie curatate complet. Mobilierul are linii precise, cu foarte putine detalii si adesea servesc ca spatiu de depozitare. Minimalismul arhitectural este influentat de filosofia Zen japoneza si de principiile estetice ale lui Ma si Wabi-sabi, care apreciaza valoarea spatiului gol si absenta ornamentatiei.

Leave a Reply